Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) Food Bank Siswa Program Launching

SUNGAI BESI, 4 OKTOBER 2019 –Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) menjadi destinasi ke-17 program Foodbank Siswa dalam misi menyalurkan bantuan lebihan makanan kepada mahasiswa yang memerlukan dan pada masa yang sama membantu meringankan bebanan kos sara hidup yang ditanggung oleh mereka.Seramai 200 pelajar dikenal pasti bagi menerima sumbangan melalui program ini yang dirasmikan pelancarannya oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail hari ini.Program Food Bank Siswa atau dikenali di UPNM sebagai Food Bank Satria menggunakan konsep Food Pantry dan digerakkan oleh Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) universiti tersebut.


Cadangan Mesyuarat majlis Tindakan Kos Sara Hidup Negara (NACCOL) pada 15 Februari tahun ini agar pelaksanaan Food Bank Malaysia diperluaskan ke seluruh institusi pengajian Tinggi Awam (IPTA) yang kini dikenali sebagai Food Bank Siswa.

Sumber : KPDNHEPMaklumat Asas
Tarikh : 4 Oktober 2019

Tempat : UPNM Sg Besi

Penerima : 255 pelajar

Konsep : Food Pantry

Penyumbang : Boustead Petroleum Marketing Sdn. Bhd. (BHPetrol), 99 Speed Mart Sdn. Bhd., Lulu Hypermarket & Department Store, The Lost Food Project, Food Aid Foundation, Sunway Berhad, Legasi Z Sufi Marketing

Sasaran 20 IPTA untuk tahun ini hampir menjadi realiti sebelum ia diperluaskan ke 123 IPT, Politeknik, Institut Pendidikan Guru (IPG) tahun hadapan.

Share to others
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram